Open Water – utesvømming

Et ferskvann i en stille sommerkveld, like etter et kraftig regnskyll, med den spesielle, friske luften som kommer når solen titter frem. Ikke en lyd fra annet enn naturen. Fuglers vingeslag i det de letter og tar av etter regnet. Dine øyne såvidt over vannspeilet som strekker seg så langt fremover at du aner jordens krumming. Plaskene fra armtakene dine kan knapt høres i det du glir bortover. I et sånt øyeblikk er lengselen etter flisene i hallen like lite levende som lengselen etter tredemøllen når du løper på en stille skogsti.

Dette ER svømming!

Vi er aktive hele året. Om vinteren er hovedaktiviteten crawlkurs og rene treninger i bassenget, men begge aktiviteten er rettet mot den kommen vårens, sommerens og høstens utesvømmingøkter. Ta en titt på ukeplanen vår så finner du disse øktene, og du melder deg på via tryggivann.no. Vi er også en del av et større utesvømmingsmiljø. Uteøktene avtales gjennom en egen messengergruppe. Kom innom på en av de to følgende facebookgruppene og si ifra at du ønsker å være med så legger vi deg til: GlommaDyppen eller Heia Open. Du kan lese mer om utesvømmingsaktivitene våre på disse to websidene: GlommaDyppen og Heia Open, eller fortsette å lese litt videre under.

Utesvømming – nye arenaer tatt i bruk – vårt langsiktige prosjekt

Utesvømming er en svært liten idrett i Norge. Og selv om det bades mye i sjøer, vann og elver på en god sommerdag så er det svært få svømmeopplæringstilbud som benytter seg av disse fantastisk arenaene. Det er ikke lett å finne noen forklaring på hvorfor det er slik da våre naboland Sverige og Danmark kan skilte med titusenvis av deltagere som er med på utesvømmingsaktiviteter. Men kanskje det rett og slett er så enkelt som at ingen har gjort et seriøst forsøk på å ”løfte” utesvømminga i Norge? Gjennom et unikt og tett samarbeid har vi i Fet Svømmeklubb og Sørumsand IF Svømmegruppe tatt mål av oss å gjøre noe med dette!

Vi er begge svømmeklubber med fokus på breddeaktiviteter og er allerede unike i norsk sammenheng – det er ingen andre klubber på vår størrelse som kan vise til et så bredt spekter av aktiviteter. Grunnen er enkel, vi ser og har fokus på at svømming, eller bading, egner seg ypperlig for å komme i gang med en mer aktiv livsstil. I vann føles kroppen nærmest vektløs. Samtidig er det stor motstand mot bevegelse. Det betyr at man enkelt kan kombinere tilbud for de som tradisjonelt har vært i lite aktivitet sammen med trening for selv erfarne mosjonister og til og med konkurransesvømmere. Med dette tankesettet er det da også mye enklere samtidig å legge til rette for svømmeopplæring for barn og ungdom ute. I tillegg søker vi samarbeid utenfor idretten på utradisjonelt vis.

I løpet av de siste årene har vi blitt et av Norges ledende utesvømmingsmiljøer. Konkurransene Heia Open og GlommaDyppen trekker besøkende fra hele landet. Vi får også besøk utenfra landets grenser. Det er til og med de som reiser fra Oslo, Rælingen, Lørenskog, Aurskog-Høland og Ullensaker bare for å være med på treningene våre. Fløterhistorien i Glomma gjør at vi kan tilby en unik arena for utesvømming, og allerede i 2016 startet vi et tett samarbeid med Fetsund Lenser.

Målsetting

  1. Tilby svømmeopplæring og vanntilvenning ute i samarbeid med skoler og barnehager
  2. Legge til rette for økt svømmeaktivitet ute i sjøer, vann og elver lokalt og regionalt
  3. Lære barn, ungdom og voksne trygg adferd i, på og ved vann
  4. Arrangere en årlig massemønstring rettet mot barn og ungdom på Heiavannet
  5. Arrangere en årlig massemønstring med krevende svømmeutfordringer i Glomma
  6. Regelmessig arrangere nasjonal mesterskap på vegne av Norges Svømmeforbund
  7. Bidra til innsamling og modellering av vitenskapelige data rundt svømming i kaldt vann
  8. Opprette samarbeid med utesvømmingsmiljøer og -arrangement i Sverige og Danmark
  9. Være et nasjonalt ledende utesvømmingsmiljø lokalisert til Fetsund og Sørumsand
  10. Ta i bruk utradisjonelle samarbeidsformer for en bærekraftig utvikling av svømmeundervisning og svømmearrangement utendørs med et særskilt fokus på sikkerhet
  11. Bidra til at Fetsund lenser, Nordre Øyeren naturreservat og tilhørende landskapsområder blir en attraktiv internasjonal reiselivsdestinasjon som man reiser til for å være med på utesvømming og samtidig besøker regions andre attraksjoner

Delprosjekt 1 – Svømmeopplæring ute i samarbeid med skoler og barnehager

Etter at de nye retningslinjene for svømmeundervisning i skolen ble operative for noen år siden har det blitt merkbart økt fokus på svømmeopplæring og vanntilvenning i skoler og barnehager. Både når det gjelder mengde og kvalitet har vi sett en viss bedring. Imidlertid ble all undervisning i bygda vår gjennomført i basseng innendørs. Hovedmålet med dette delprosjektet er å flyttet en del av svømmeundervisningen og vanntilvenningen utendørs slik at barna er bedre forberedt og vil kunne mestre forholdene også ute. I tillegg til den ekstra utfordringen det er å svømme utendørs får man da med seg en flott naturopplevelse. Vi tror samtidig dette er et tiltak som vil kunne være med på å reduserer antall drukningsulykker. Fokus vil være på å utvikle både undervisningsopplegg, rutiner for sikkerhet, organisering og samspill med andre fag, i tillegg til gjennomføringen av selv svømmeundervisningen og vanntilvenningen. Les gjerne litt mer om skolesvømminga og barnehagesvømminga vår.

Delprosjekt 2 – Massemønstring for barn og ungdom – Heia Open

Før man starter en ny aktivitet må interessen vekkes! Målet med arrangement Heia Open er å la barn og ungdom få “smake på” hva utesvømming er under trygge og kontrollerte forhold. De vil kunne velge mellom forskjellige rene svømmeutfordringer (100m, 400m eller 1500m) eller en SwimRun-øvelse hvor man veksler på å svømme og løpe eller spille beach vannpolo. Man vil kunne leie utstyr om man trenger det. Fokus vil være på lek og moro i tydelige, oversiktlige og merkede løyper og baner. Sikkerheten vil bli ivaretatt på aller beste måte, her har vi allerede betydelig erfaring fra tidligere arrangement. Nysgjerrig? Les mer her.

Delprosjekt 3 – Massemønstring med krevende utfordringer – GlommaDyppen

Målet med GlommaDyppen er å ta i bruk en gammel kulturarena som en ny idrettsarena. Gjennom et unikt samarbeid mellom Fetsund Lensemuseum, Sørumsand IF Svømmegruppe og Fet Svømmeklubb vil det i de kommende årene utvikles flere typer svømmekonkurranser i naturskjønne omgivelser med nærkontakt til de fantastiske kulturminnene som preger denne delen av Glomma. Arrangementet har allerede vært gjennomført siden 2016 – her er det utfordringer for enhver, man har nå mulighet til å svømme 2km, 6km eller 11km.  Vi har allerede utviklet gode sikkerhetsrutiner og en god del kompetanse på både organisering og gjennomføring. Høres spennende ut, ikke sant? Les mer her.

Delprosjekt 4 – Forskning på svømming i kaldt vann

GlommaDyppen har etablert et samarbeid med Professor Jonny Hisdal ved Universitetssykehuset i Oslo og hans tidligere doktorgradsstudent Jørgen Melau. Jørgen er tidligere redningsmann i luftambulansetjenesten og jobber nå i forsvaret med fokus på hvordan kroppen reagerer ved forskjellige temperaturer, spesielt i vann. Begge er nært knyttet til triathlon-miljøet i Norge, spesielt Norseman som regnes som en av de meste krevende utfordringen man kan gi seg i kast med. Begge er svært opptatt av at vi i Norge utvikler en bedre forståelse på hvordan vi som svømmer i kaldt vann reagerer på det. Vi har ennå ikke en god nok forståelse av hvordan kroppen reagere på lengre svømmeturer i våtdrakt ved typiske temperaturer under norske forhold. Vi i GlommaDyppen vil være med på å samle inn og analysere data rundt svømming i kaldt vann, i tett samarbeid med Jonny og Jørgen. For å gjennomføre dataanalyser har vi inngått et samarbeid med SINTEF. Vi har noen spennende forskningsresultater på trappene som vi håper snart å kunne dele med dere!